İFSAK Etkinlikler Tüm Hızıyla Devam Ediyor!
Elif Ana, Toprağın Çocukları, Kümes ve Lal gibi filmlerin görüntü yönetmenliğini yapmış, dünyanın ilk sinema okulu olan VGIK mezunu genç sinemacı, görüntü yönetmeni, yapımcı ve akademisyen Yusuf Aslanyürek, sektördeki deneyimlerini, sinemaya ve fotoğrafa bakışını bizlerle paylaşacak.
Sinematografik teknik ve estetik üzerine gerçekleşecek olan söyleşide Yusuf Aslanyürek teknik bir giriş yaparak, sonrasında estetik karşılığı üzerine konuşacak. İFSAK Sinema Birimi tarafından organize edilen bu keyifli etkinlikte yer almak üzere tüm sanatseverleri 23 Ocak Salı günü, saat 19:30’da İFSAK Nurettin Erkılıç Salonu’na bekliyoruz.
Dr.Yusuf Aslanyürek
Yusuf Aslanyürek 1982 yılında Moskova’da doğdu. Yusuf, ailesinin işleri nedeniyle ilkokulu Rusya ve Türkiye olmak üzere iki farklı ülkede okumuş; ortaöğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. Çocukluğunda başlayan yazılım geliştirme merakı, lise yıllarında profesyonel olarak kod geliştirme alanında çalışmasına vesile oldu ve iki ortakla birlikte “Limon Yazılım” adlı şirketi kurdu. 1997 yılında “IT” olarak hizmet verdiği “IFR Anima” adlı film yapım şirketinde sinemaya merak sardı. 1998 yılında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Herkes Kendi Evinde” filminde kamera asistanı olarak çalıştı. İyi derecede İngilizce, Rusça, Arapça bilmesi sayesinde yabancı ekiplerle reklam filmlerinde yer alma fırsatı yakaladı. 1999’da “Şellale”; 2001’de “Mumya Firarda” filmlerindeki asistanlık sürecinin ardından, lisans eğitimi almak için iş hayatına ara verdi.
Yusuf, 2002 yılında aralarında Tarkovsky, Nikita Mihalkov, Eisenstein ve daha birçok dünyaca ünlü sinemacının eğitim aldığı dünyanın ilk ve en köklü sinema okulu olan Moskova Devlet Sinema Enstitüsü’nden (VGIK) 3.9/4 dereceyle bölüm birincisi olarak mezun oldu. 2008’de askerliğini tamamladı. 2009 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema ve Televizyon Bölümü’nde “Sinemada Görsel Efektler” üzerine yüksek lisans yaptı. 2012 yılında hâlen devam ettiği Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders vermeye başladı. 2017 yılında Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde görsel algının değişimini konu alan doktora tezi 4/4 ortalamayla bölüm birinciliği getirdi. Akademik yaşamı boyunca İstanbul Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve SONY gibi birçok kurum için seminerler verdi. 2015 yılında “Sony Independent Certified Expert” lisansı alarak SONY Pro kamera eğitmeni oldu.
2005 yılında “Alternatif Sinema” adında bir şirket kurdu ve aynı yıl “Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?” filminde görüntü yönetmeni yardımcısı olarak çalıştı. Hemen ardından “Eve Giden Yol” filmine Eurimages’dan (Avrupa Sineması Film Destekleme Platformu) ve T.C. Kültür Bakanlığı’ndan yapım desteği almıştır. Bu filmin çekimlerini görüntü yönetmeni olarak gerçekleştirdi. Film, yirmiden fazla ülkede gösterime girdi. Post-prodüksiyon işlemlerinin yapıldığı Şafak Stüdyolarında “Laboratuvar Müdürü” olarak görev yaptı. 2007 yılından sonra daha çok reklam filmlerinde görev aldı. Nestle, Finansbank, Anadolu Sigorta gibi birçok büyük firmanın reklamlarının yanı sıra; Mor ve Ötesi ve Tarkan gibi ünlülerin müzik kliplerinin görüntü yönetmenliğini yaptı. 2008 Yılında “Aslanyürek Film Yapım” adında yeni şirket kurarak T.C. Kültür Bakanlığı, Bremen ve Northmedia Film Fonu’ndan destek alarak Almanya-Türkiye ortak yapımı “7 Avlu” filminin yapımcılığını ve görüntü yönetmenliğini üstlendi. Film, Türkiye ve Almanya’da gösterime girdi. “Ftipi” ve “Fırtına” adlı filmlerin bazı bölümlerini, 2012 yılında köy enstitülerini konu alan “Toprağın Çocukları” filminin görüntü yönetmenliğini yaptı. Toprağın Çocukları, Antalya Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü” aldı. 2013 yılında İngiltere’nin en köklü firmalarından Blackhangar, Cinetech ortaklığı ve T.C. Kültür Bakanlığı desteğiyle “Lal” adlı filmin yapımcılığını ve görüntü yönetmenliğini üstlendi. Film, İngiltere ve Türkiye’de gösterime girdi. 2015 yılında “Kümes” filminde görüntü yönetmenliği yaptı. Film, Uluslararası Seattle Film Festivali’nde açılış yaptı ve İstanbul Film Festivali’nde gösterildi; ardından Antakya Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü” aldı. Festival sineması dışında ticari filmlerde de görüntü yönetmenliği yaptı. Bunlardan bazıları korku türündeki “Mihrez: Cin Padişahı” ve komedi türündeki “Adana İşi”dir. 2017’de yürütücü yapımcılığını üstlendiği, T.C. Kültür Bakanlığı ve Bulgaristan Film Fonu destekli, Chouchkov Brothers ortak yapımı olan “Anons” adlı film, dünyanın en eski, Avrupa’nın en büyük ikinci festivali olan Venedik Film Festivali’nde yarışmacı olarak seçilmiş “Jüri Özel Ödülü” ve “En İyi Akdeniz Filmi” ödüllerine lâyık görülmüştür. Yine aynı yıl “Asala” adlı filmin senaryosunu geliştirmek için T.C. Kültür Bakanlığı Araştırma Geliştirme Fonu’ndan destek aldı. Yapımcı ve görüntü yönetmeni olarak çektiği yine T.C. Kültür Bakanlığı destekli “KAOS” adlı sinema filmi, Montreal Film Festivali Uluslararası Yarışma Bölümü’nde açılış yapmıştır. 2020 yılında ortak olduğu “Koridor” filmi Antalya Film Forum Work in Progress Bölümü, Adana Film Festivali ve Malatya Film Festivali’nden çeşitli ödüllere lâyık görülmüştür. 2021 “Elif Ana”, 2022 yılında “Agent” adlı uzun metraj filmlerin görüntü yönetmenliğine üstlendi.
Yusuf Aslanyürek iki kedi babasıdır, aşçılıkla ilgilenir, yol arkadaşı buldukça motosiklet yolculukları yapar.
yusuf@aslanyurek.com.tr
www.aslanyurek.com.tr
Afiş tasarım: Sara Arslan