İFSAK Galeride Yeni Sergi Açılışı!
İFSAK, “Birlikte” ürettiği çalışmaları izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. İFSAK Galeri’de İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışma Grubunun “Kime Ait Bu Oda” sergisinin açılışı yapılacaktır.
Sergi 11 Mayıs – 30 Mayıs 2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
‘Acaba zamanı gelmedi mi
Bu küçük pencere, açık, açık, açık kalsın
Gökyüzü yağsın’
Füruğ Ferruhzad
İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışma Grubu tarafından düzenlenen fotoğraf atölyesi, 11 Mayıs 2024 tarihinde Kime Ait Bu Oda Sergisi ile İFSAK Galeri’de izleyiciyle buluşuyor. Atölye sürecinde 20 katılımcı, kadınların bugün kamusal alanda inşa ettiği metaforik odaların izini sürdü.
“Çıktığımız yolda ilk amacımız evin, odanın sınırlılığını tanımlamak, dışarıya kavuşmak için içeriyi tartışmaya açmaktı. Toplumsal cinsiyet kalıplarına karşın yeni bir nefes olanağı veren odalar, bugün artık neredeydi? Bu odalara varmak için sadece bir anlayışı ve mekânı geride bırakmak yetmiyordu, aynı zamanda bunları deneyimlemek de elzemdi. Dolayısıyla anca içeriden geçerek dışarıya kavuşulabildiği bilgisi, kadının inşa ettiği odalarda tüm yüklendikleriyle birlikte yeniden doğma arzusunu gösterdi bize!
Kasvetten, yükümlülüklerden, bakım emeğinden, evde kadının gölgesinden bile daha çok yer kaplayan çiçeklerden, salon takımlarından, masalardan, kısaca bu ezici ‘derin yalnızlık ağından’ sıyrılıp vardığı yerde kendi olma ütopyasını belgelemek istedik.
Ve kulaklarımızda Füruğ Ferruhzad dizeleri vardı:
‘Korkuyor herkes
Korkuyor herkes, ancak sen ve ben
Işığa, suya ve aynaya kavuştuk
Ve korkmadık.’
Fotoğrafladığımız tema, aslında bizi aynı akortta buluşturan serzenişlerimizdi, ümidimizdi, isyanımızdı. Donna Ferrato’nun ev içi şiddete dair fotoğraflarını, Claude Cahun’un otoportrelerini ya da Care Mae Weems’in Mutfak Masası projesini ve diğer kadın fotoğrafçıların işlerini gördükçe anladık ki, yalnız değiliz! Tartıştığımız fotoğraflarda bir fincan kulbunun duruşundan bile güç bulmak, kadına onurlu bir ‘akimbo’ duruşu yakıştırmak karşımıza çıktıkça biz de yaralarımızı sardık. Tarihin bizden esirgemediği bu yoldaşlığa müteşekkiriz. Atölyemizin tüm katılımcılarına ve “Kadının Sözü Var” projesi kapsamında desteklerini esirgemeyen İstanbul Gedik Üniversitesi ve Gedik Sanat’a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.”
Proje Tasarım& Danışman: Burcu Göknar
Danışman Yardımcısı: Zeynep Erdoğan
Katılımcılar: Ayça Kurtoğlu, Ayfer Gençer, Ayşegül Laçin, Aysel Gedik, Bahar Sayıner, Didem Nuhoğlu Utar, Hatice Ayaksız, Hatice Seyfioğlu Çelik, Hülya Üçpınar, Işık Gençer, Meryem Güldürdak, Münevver Antczak, Nurdan Ayvalı, Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu, Özlem Dikeçligil, Özlem Güney Bayraktar, Sema Kahraman Vurucu, Suzan Bayazıt, Zeynep Yılmazoğlu, Zuhal Ateş.
Afiş tasarım: Sara Arslan
Video tasarım: Bartu Akın, @bartuakin