SEMT-İ ÇUKUR – Fotoğraf Sergisi

İFSAK Galeride Yeni Sergi Açılışı!

9 Aralık Cumartesi saat 15:30’da İFSAK Lokal ’de Kolektif Kadın Fotoğrafçılar Fevziye Yürek, Selda Aktay ve Tülin Şahin Okay’ın “Semt-i Çukur” sergisinin açılışı yapılacak. Ayrıca 16:30’da serginin gösterisi yapılacaktır.

Sergi 9 Aralık – 28 Aralık 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Semt-i Çukur;

Semt-i Çukur adlı belgesel fotoğraf çalışmamız, kentsel dönüşümün gerçekleştiği Barış Mahallesi’nde yaşayan sakinlerin, bu proje nedeniyle mekânsal olarak yerlerinden olmaları, ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan yaşamlarının değişmesi ve bunun sonucunda aidiyetlerini yitirmeleri, yoksunluk ve yoksulluklarının derinleşmesi bağlamındaki etkilerini konu alıyor.

Burada yaşayan insanların koşullarına, hangi yollarla yaşamaya çabaladıklarına, sosyal dayanışma biçimlerine, ürettikleri ortak çözüm kültürlerini yansıtmaya ve kentsel dönüşüm projesinin üzerlerindeki etkilerine tanıklık etmeye odaklanıyor.

Çarpık kentleşme önemli bir sorun olmakla birlikte, bu alanlarda yapılacak yıkım çalışmaları öncesinde konut sahipleri dışında, bu çürümeye yüz tutmuş, derme çatma alanlarda, kirası görece ucuz ve kent merkezine yakın olan bu mahallelerde yaşayan insanların bu yoksunluklarının giderilmesi için destekler sunulması gerektiği açıkça görülmektedir.

Asıl olanın insan olduğu, mekânsal adalet ve eşitliğin sağlandığı, sosyal olanakların ulaşılabilir olduğu kentlerin hedeflendiği hümanist ve eşitlikçi projeler üretilmelidir.

Bu çalışmayla Semt-i Çukur örneği üzerinden kentsel dönüşümün medyada görünmeyen yüzü olan gerçek hayatlarının gerçek hikayelerini tarihe not düşmek istedik.

SERGİYE KATILAN FOTOĞRAFÇILAR:

Kolektif Kadın Fotoğrafçılar olarak Fevziye Yürek ve Tülin Şahin Okay, 2019 yılında yine toplamda 5 kadından oluşan Kolektif Kadın Fotoğrafçılar olarak ‘Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde’ adlı toplumsal cinsiyet temalı kolektif bir belgesel fotoğraf çalışmasına katılmışlardı. Bu kez Selda Aktay’ın da katıldığı Semt-i Çukur adlı çalışmayı yine Kolektif Kadın Fotoğrafçılar olarak gerçekleştirdiler. Dolayısıyla sergide yer alan tüm fotoğrafları kolektif bir çalışmanın ürünü olarak kabul ettiğimiz için fotoğraflarımız sergide isimsiz olarak yer alacaktır.

FEVZİYE YÜREK

1973, Ankara’da doğdum.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunuyum.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda rehber öğretmen olarak çalışıyorum.


İlk kez 2015 yılında Mersin Eğitim- Sen’de başlayan bir fotoğraf atölyesi ile fotoğrafla ilişki kurdum. Mersin Fotoğraf Derneği’nde temel fotoğrafçılık eğitimi alarak devam ettim. Belgesel fotoğraf disiplini ile fotoğraf üretmeyi kendime yakın buluyorum. Toplumsal cinsiyet, göç, kentsel dönüşüm, çevre sorunları şu ana kadar fotoğraf ürettiğim konular oldu.

-Uçuyor Bunlar (toplumsal cinsiyet)
-Kiremithane (kentsel dönüşüm)
-Yaralarım Aşktandır (toplumsal cinsiyet)
-Semt-i Çukur (kentsel dönüşüm)
-Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler (çevre)
-Tabiatın Çığlığı (çevre)
-Korona Günlerinde Fotoğraf (salgın dönemi)


İçinde fotoğrafçı olarak yer aldığım kolektif fotoğraf projeleri. Bunlardan bazıları henüz izleyicisiyle buluşmadı.

SELDA AKTAY

18.01.1968 yılı Tarsus doğumluyum.1989 yılında Ç.Ü Matematik Bölümünden mezun oldum.1991 yılında MEB’de matematik öğretmeni olarak çalışmaya başladım.

Merhaba Sanat Tiyatrosunda Ali Osman ABALI’nın fotoğrafçılık atölyesi ile fotoğrafçılık ile tanıştım.

İlk defa bir belgesel fotoğrafçılık projesinde yer almaktayım.

TÜLİN ŞAHİN OKAY

1969’da Mersin’de doğdu.1991 yılında Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi süresince Uludağ Üniversitesi Gösteri Sanatları Tiyatro Topluluğunda sahne aldı ve Alternatif Tiyatro Topluluğu’nun kurulmasında yer alarak tiyatro eğitimi verdi. 1992’de Mersin Halkevi’nde tiyatro dersleri verdi. Adil Okay’ın yazdığı, Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği, ‘Karanlığın İçinde Aydınlık Yüzler’ adlı tiyatro oyununda rol aldı.

Uzun bir dönemdir kadın mücadelesinde aktif yer almaktadır ve bu bağlamda yazdığı makale ve araştırma yazıları yayınlanmıştır.

Çok sayıda kitabın kapak ve sayfa tasarımını hazırlayan ve afiş çalışmaları bulunan Tülin Şahin Okay, Görülmüştür Kolektifi‘nin Türkiye’de ve Avrupa’da açılan ‘Fotoğraf Köprüsü’, ‘Özgürlüğün Sesi’ ile Kadın Fotoğrafçılar Kolektifi’nin ‘Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde’ ve ‘Semt-i Çukur / Bir Kentsel Dönüşüm Hikayesi’ adlı toplumsal projelerin çalışmalarında yer almıştır.

2023 Şubat’ta edebiyatçı Murat Türk’ün haikuları ile birlikte Okay’ın fotoğraflarının yer aldığı Su Da Susar, 50 Haiku -50 Fotoğraf adlı kitabı yayınlandı.

Fotoğraf, grafik tasarım ve heykel çalışmalarını sürdürmektedir.

Eserlerinin Yer Aldığı Sergiler:

2016 “Tülin Şahin Okay ve Yasemin Arslantaş Karma Heykel Sergisi”

2017 “Her Yer Sanat”, Karma Fotoğraf ve Heykel Sergisi

2018 “Göç ya da Araf” Karma Fotoğraf ve Heykel Sergisi

2019 “ Tabiatın Çığlığı” Karma Fotoğraf Sergisi, 

2019 “Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” Karma Fotoğraf Sergisi

2020 “Özgürlüğün Sesi” Karma Sergi 

2022 “İçeride Dışarıda” Karma Sergi

2023 “Göç.Mek” Karma Sergi

Afiş tasarım: Sara Arslan
Video tasarım: Bartu Akın, @bartuakin