Söyleşi-Neriman Polat-Fotoğraf ile Düşünmek “Şehir/Şiddet/Beden”

Özellikle son yıllarda Şehir, kadın ve çocuklar ve şiddet ilişkisini ele aldığım çalışmalar yapmaktayım. Ekolojik yıkımdan geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine, göçmen politikalarından militarist söylemlerin çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkilerine  uzanan ve birbirini besleyen şiddet biçimlerini heryerde görmemiz mümkün. Bunun gündelik hayattaki yansımalarını, sokaklarda, eşyalarda, üretilen nesnelerde, kelimelerde, araştırmaya çalışıyorum. Fotoğraf bu bağlamda temel malzemelerimden biri. 

12 Mart 2020 Perşembe Saat 19:30

Toplumsal Cinsiyet Etkinliğidir.

Neriman Polat Biyografi 

1968 yılında İstanbul’da doğdu. Halen İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamladı. 1996 yılından beri yurtiçi ve yurtdışı çağdaş sanat sergilerine katılmaktadır. 

1999’da “Tutku ve Dalga” başlıklı 6. Uluslararası İstanbul Bienali’ne katılan sanatçı, 2003’de “Düşler ve Çatışmalar” başlıklı 50. Venedik Bienali’ndeki Türkiye pavyonunda  çalışmaları sergilendi.


2000-2009 yılları arasında Hafriyat grubunda olan sanatçı, grupla birlikte bir çok sergide yer aldı. 2007’de grubun açtığı “Hafriyat Karaköy” adlı alternatif sergi mekanında bir çok serginin düzenleyicilerinden biri oldu. 


2011 yılında Depo’da 142 sanatçının katılımıyla gerçekleşen, son yılların en politik sergisi olarak nitelenen “Ateşin Düştüğü Yer” sergisinde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile ortaklaşa çalışılan komitede yer aldı. 2016 yılında Arzu Yayıntaş ile birlikte 18 Kadın sanatçının katılımı ile ”İflah Olmaz” başlıklı serginin konsept ve tasarımını  Bursa Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve İstanbul Ark Kültür’de gerçekleştirdi.


2007’de Apartman Projesi’nde “Foto – Mezar”, 2008’de Pi Artworks’de “Babaevi Apt.”, 2010’da C.A.M. Galeri’de “Mütevazı Manzara” 2013’de Depo’da “Ev Nöbeti , 2015’de Bursa Nazım Hikmet Kültürevin’de, “Ev Nöbeti” , 2015’te Disambigua Artspace’de (İtalya) “Eşik”, 2018’de Merdiven Art Space’de “Şefkatsiz”, 2019’da Depo’da “Mührü Kırmak” adlı kişisel sergilerini gerçekleştirdi. 


Son yıllarda katıldığı sergiler; “Çiçek Yarası” Kasa Galeri, İstanbul, “Büyük Resim”, Uluslararası Af Örgütü, Depo, İstanbul, “İlk Raunt”, Galata Rum Okulu, İstanbul, Artist 27. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, Ütopya,  “Şimdi/Burada”, “Bize Ait bir Oda”, Ark Kültür, İstanbul, “Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş”, Depo, İstanbul, “İflah Olmaz” Ark Kültür, İstanbul ve Nazım Hikmet Kültür Evi, Bursa, “Kayıpta Saklı”, Karşı Sanat, İstanbul,  ”Uykusuzlar Atlası” Halka Sanat, İstanbul, “Stay with me”, Apartman Projesi, Berlin ve Depo, İstanbul, ”Kurgular ve Karşı Duruşlar” 3.Uluslararası Çanakkale Bienali, Çanakkale, “Ateşin Düştüğü Yer”, Depo, İstanbul, “Uyku ve Gölge”, Siemens Sanat, İstanbul, “Kolektif Mahrem”, C.A.M. Galeri, İstanbul, “Cennet Değil Toprak Ayağımın Altında” , Akademie Der Künste, Berlin, “Pis Hikaye”, Bm Suma, İstanbul, “Haksız Tahrik”, Hafriyat Karaköy, İstanbul, “2+1” (10. İstanbul Bienali özel projeler bölümünde Apartman Projesi), Santral İstanbul, “Dünyayı Yesen Doymazsın” Hafriyat Karaköy, “İmalat Hatası” (9. İstanbul Bienali’nde Hafriyat Grubu ile), Antrepo, İstanbul, “On the Outside” ACC Galeri, Weimar, “Artisterium, Modus Operandi”, Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması, Tiflis, “Save As…”, Türkiye’den Çağdaş Sanat, Triennale Bovisa, Milano.