İFSAK Çevrim içi Etkinlikler Tüm Hızıyla Devam Ediyor!
İFSAK Yayın Birimi ile Arşiv ve Kütüphane Birimi’nin ortak düzenlediği “Kitap tanıtımı” etkinliğinde bu ayın kitabı, “Kara Tren”. Konuğu, Erdal Yazıcı. Etkinlik 09.11.2021 Salı günü Saat 20.00 de İFSAK TV‘de.
Yükü Emek Olan Kara Tren;
1990 yılının baharında, Karadeniz Ereğli’ye maden ocaklarından kömür taşıyan bu trenin diğer buharlılardan ayrılan özelliği yükünün emek olmasıydı. ‘Kara Tren’, madencileri ve yeraltında insanüstü çabayla çıkardıkları kömürü taşımaktaydı; tren gücünü, madencilerin alın teriyle yoğurduğu kömürden almaktaydı. Madenciler yorgundu, ‘Kara Tren’ler de… Kısa süre sonra buharlı lokomotifler depoya çekilip “müzelik” oldular.
Son yolculuklarına tanık olduğum madencileri ve emeğini taşıyan “45017, 45001”ile diğer buharlı lokomotifler neredeler acaba? Ereğli Garı’nın bir köşesinde müzelik mi oldular, yoksa hurda demir yığınına mı dönüştüler?
Ya anılar? Madencilerin, makinistin, ocakçının, onların geri dönüşünü özlemle bekleyen yakınlarının… Hepsi de siyah-beyaz fotoğrafın derinliğinde ve hüznünde gizliler. ‘Kara Tren’in kömür karası, buhar beyazı fotoğrafa da bulaştı; ikisi birbirini tamamladı adeta. ‘Kara Tren’in hüznüyle, siyah-beyaz fotoğrafın hüznü birleşti. Solgun fotoğraflar, o ‘an’ların ve anıların vesikası şimdi.
Erdal Yazıcı;
1953 doğumlu. Fotoğrafa 1983 yılında başladı. Fotoğrafları ve foto-röportajları yurt içinde ve dışında birçok gazete, dergi ve kitaplarda yayınlandı. Kişisel, 10 konulu fotoğraf sergisi açtı. Yurt içinde ve yurtdışında karma fotoğraf sergilerine katıldı, fotoğraf gösterileri sundu. Belgeci tarzda birçok fotoğraf projesi gerçekleştirdi; değişen üretim koşulları yüzünden yok olmaya yüz tutmuş zanaatlarla ilgili çalışmasını Bir Yaprak Dökümü Öyküsü ve Son Yüzler isimli fotoğraf albümlerinde topladı. Yeterli eğitim göremeyen, beslenemeyen, sağlık hizmetlerinden yararlanamayan, kötü koşullarda yaşayan çocukları anlattığı fotoğrafları ise Yarınımız, Umudumuz Çocuklar ve Çocuk Dünyam ismiyle yayınlandı.1992-2000 yılları arasında Bursa’da İpekböcekçiliği ile ilgili belgesel çalışma gerçekleştirdi. 1999 yılında, Marmara depreminin getirdiği yıkımı görüntüledi. Tarımsal, doğal yaşam alanları ve tarihi dokunun yıkımını, yok edilmesini fotoğraflarıyla belgeledi. Tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan -doğa ve insan tahribatı günümüzde de süren- Anadolu uygarlıkları üzerine gerçekleştirdiği bir dizi belgesel projeyi kitap halinde yayınladı.
Günümüzde serbest fotoğrafçı olarak belgesel çalışmalarını sürdürmektedir.
Söyleşi Yayın Linki için tıklayınız
Afiş Tasarım: Ece Ural, @eceuraldesign