Danışman: Altan Bal
15 Aralık 2023 – 12 Ocak 2024
5 Hafta, Cuma günleri 19:30 – 21:30
Çevrim İçi
Günlük hayatımızdaki zihinsel çabalarımızın büyük bir kısmını anlamak ve anlatmak için gerçekleştirdiğimiz uğraşlar oluşturur. Dinlemek, seyretmek, okumak, konuşmak, düşünmek, resim yapmak, fotoğraf çekmek vb. Duyu organlarımızla algıladığımıza, bir anlam biçer, biraz da kendimizi ekler bir başkasına anlatmaya cesaret ederiz. Anlatmak aynı zaman da “anlamaya” çalışmayı sürekli kılar.
Günümüz de konuştuğumuz “dil”den sonra en etkili, en yaygın iletişim aracı fotoğraftır. Teknik olarak kolay üretebilmesi ve çok hızlı paylaşabilmesi sayesinde gün içinde onlarca kez, farklı farklı kimliklerle karşımıza çıkmaktadır.
Her fotoğraf doğası gereği “gösterir. Göstermek sıradan fotoğrafların sahip olduğu tek özelliktir. Etkili fotoğraflar ise göstermekle kalmaz aynı zamanda “anlatır.
Hem düşündüklerimizi fotoğrafla anlatmak hem de fotoğrafçının onlarca seçiminden oluşan bir fotoğrafı tam olarak anlayabilmek için fotoğrafa dilinin gramerini bilmek gerekir.
Fotoğrafı Anlamak-Fotoğrafla Anlatmak: Belgesel Fotoğraf seminerinde, “gördüğümüzü” “fotoğrafça” anlatmanın temellerinden başlayarak fotoğrafla nasıl anlatacağımızı-fotoğrafla nasıl anlayacağımızı birçok örnek ışığında tartışacağız. Fotoğrafçıyı “Görüntü yakalayan bir avcı”dan hikayeler anlatan bir yazara nasıl çevirebileceğimizi düşüneceğiz. Gördüklerimiz hakkında düşündüklerimizi, hissettiklerimizi nasıl fotoğrafa çevirebileceğimizi öğreneceğiz. Seçmeli fotoğraf ödevleriyle konuştuklarımızı uygulayacağız. Aynı zamanda önümüze düşen fotoğraflara bakarak fotoğrafçının anlattığını anlamanın yollarını öğreneceğiz.
Fotoğrafla Anlamak-Fotoğrafla Anlatmak: Belgesel Fotoğrafın ABC’si semineri 5 hafta sürecektir. Oturumlar haftada bir kere 120 dakika şeklinde gerçekleştirecektir.
Atölye katılımcı durumu: Min. 7 kişi – Max. 20 kişi
• Fotoğraf ne işe yarar?
• Bellek-fotoğraf ilişkisi nedir
• İnsan neden anlatır? İnsan nasıl anlar
• Fotoğrafçının seçimleri fotoğrafı nasıl etkiler?
• Karar Anı, Kadraj, Açı, Derinlik neden önemlidir?
• Biçim-içerik ilişkisi nasıl kurulur?
• Bir fotoğraf ne gösterir? Ne anlatır?
• Bir fotoğrafta cümle nasıl kurulur?
• Fotoğraf seçimi nasıl yapılır?
• Konu nasıl seçilir?
• Proje nasıl yapılır?
İFSAK SEMİNER VE ATÖLYELER BİRİMİ
Seminer ile ilgili daha detaylı bilgi almak için;
Tel: 0212-292 42 01
E-Mail: iletisim@ifsak.org.tr
Web: http://www.ifsak.org.tr
Altan Bal
Atölyemizin toplam ücreti 2500 + KDV (3000 TL) dernek üyelerine ve 26 yaş ve altı öğrencilere 2000 + KDV (2400 TL.) dir.
Atölyenin tüm geliri İFSAK’ta kalacaktır.
Seminer başladıktan sonra yapılan iptallerde geri ödeme yapılmamaktadır. Öğrenci kaydı yaptıran katılımcılara ilk derste kimlik belgesi sorulacaktır.
Ödemelerinizi 9 taksite kadar taksitlendirebilirsiniz.
Kredi Kartı ile ödeme için tıklayınız
Üye – Öğrenci Belgeli kayıt için tıklayınız.
Banka Havalesi ile ödeme için
HESAP ADI : İFSAK İST.FOTOĞRAF VE SİNEMA AMATÖRLERİ DERNEĞİ
BANKA : İş Bankası
ŞUBE : İstanbul Galatasaray Şube
IBAN : TR22 0006 4000 0011 0111 8719 44
Her türlü ödemede açıklama kısmına “belgesel” diye lütfen belirtiniz.