Fikirtepe – Agah Öncül

İFSAK Etkinlikleri Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Konuk olarak Abdullah Agâh Öncül’ü ağırlayacağımız etkinlikte; Öncül’ün çektiği fotoğraflardan oluşan, “Fikirtepe” adlı gösteriyi izleyeceğiz.

20 Ekim 2022, Saat 19.30 ‘da İFSAK, Nurettin Erkılıç Salonu’nda.

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm;

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Kadıköy İlçesi sınırları içinde bulunan Fikirtepe mahallesi, Eğitim ve Dumlupınar mahallerine de komşudur. Bu komşuluğu kapsayan bölge FİKİRTEPE olarak bilinmektedir.

Batısında Kurbağalıdere, Kadıköy Salı Pazarı, D100 otoyolu, Hasan Paşa Mahallesi ve doğusunda Merdivenköy ‘e kadar uzanır bölgenin sınırları. Bu muhitte yaşayanların sıklıkla çarşı pazara gittiği günlük hayatını sürdürdüğü ana cadde ise Mandıra Caddesi ile Hızır Bey Caddesidir.

Bizans ve erken Osmanlı dönemlerinde, Fikirtepe ‘de yerleşim olup olmadığı ile ilgili bilgi çok yoktur. Tek belge 1786’da Kauffer’e çizdirilen şehir haritasında, “Fikir Tepesi” adı görülmektedir. Halk arasındaki bir söyleme göre bu yöre adını derviş Fikir Baba’dan alıyormuş.

1950 lere kadar da yerleşim olmamış ama sonrasında ise yoğun göçler sebebiyle gecekondu mahallesine dönüşmüştür. 1980 ler itibariyle çok fazla gayrimeşru olayın burada gerçekleşmesi sebebiyle insanların uzak durduğu, korkarak yakınlarından geçtiği, bir süre sonra etrafı tenhalaştıktan sonra da içerisinde kendine ait bir mahalle kültürü oluşturmuş bir bölgeye dönüşmüştür.

Tepelere doğru, ikamet edilen 10 bin civarı gecekondu tipi ev, Kurbağalıdere kenarı boyunca da buradaki halkın geçimini sağladığı yaklaşık 700 dükkânın bulunduğu oto sanayi bölgesi yıllar içerisinde buradaki halk tarafından oluşturulmuştur.

2007 yılında imar projesi yapılarak dönüşüm sürecine başlanmış, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe ‘yi riskli alan ilan etmiş ve 2023 e kadar dönüşüm gerçekleşmiş olacaktır.

Burada yaşayan halkın tahliyesi de tabii ki neredeyse 50 yıllık bir hikâyenin son buluşudur.

 

Abdullah Agâh Öncül;

1984′de ÇORUM ‘da doğdu. 1998 yılında ortaokulda basit bir fotoğraf makinesi almasıyla bulaştı fotoğraf işine. Kendisi Yabancı Dil Öğretmenliği ve Medya-İletişim mezunudur. 2003 yılında üniversite eğitimi için gittiği Eskişehir’de, EFSAD’ la (Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği) tanıştı, ilk fotoğraf eğitimini alarak çalışmalarına başladı.

Çalışmalarını, fotoğraf derneklerinde, üniversitelerde ve galerilerde sundu, sergiledi. Fotoğrafla ilgili yorum ve düşüncelerinden bahsettiği ‘An’ı Naftalinlemek‘  ve yayınlanmış makalelerinden oluşan ‘FOTO-MAK-ÂLEM’ adlı iki kitabı yayınlandı. Sinema eğitimini aldığı İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) üyesi oldu (2009). FIAP (The International Federation of Photographic Art) üyeliğine kabul edildi (2013). Meslek edindirme amaçlı özel kurumlarda temel fotoğraf seminerleri verdi.

Çektiği fotoğrafları, sadece beğendirmek için değil; ayrıca farklı insanlarla tanışmak, insanları fotoğraf çalışmaları ile alışılmış sohbetlerin dışında değişik olgularla ve değerlerle tanıştırmak için kareliyor. Her yaştan, her kesimden insanları bulundukları an’la ve ortamla kaydetmeye çalışıyor. İnsanların ve nesnelerin dünyasına dair belge nitelikli fotoğraf çalışmaları yapıyor. Sosyal bir yaşantısı olup, evli ve iki çocuk babasıdır.

Afiş Tasarım: Sara Arslan