Dora Günel ile Sosyal Belgesel Fotoöykü / Fotoröportaj Atölyesi
Sosyal medyada güzelin, iyinin fotoğraflarını yakalamaya çalışan ürünlerimizi yayınlayıp aldığımız beğeniler ya da bir sergiye seçilip bir yerde yayınlanan tek tek fotoğraflar kuşkusuz gururumuzu okşuyor. Gidip gördüğümüz farklı ülkelerin yaşam biçiminden uzakta salt kültürel ve tarihi ögelerini taşıyan imaj fotoğraflarımızı gösterilerle paylaşmayı da keyifli bulduğumuzu inkar edemeyiz.
Neredeyse herkesin bir diğerine öteki olduğu coğrafyamızda öteki anlayışını yok edebilmenin yolu insan yaşamlarına dokunabilmekten, o olabilmekten ve onun da sen ben gibi olduğunu aktarabilmekten geçmiyor mu? Yaşamı anlamanın, algılamanın ve aktarmanın bir aracı olan fotoğraf, kısa geçmişine karşın bu örneklerle dolu.
Mesele fotoğrafı çekmek mi, yoksa okuyabilmek mi? Okumak. Bir kitabı, bir müziği, bir resimi, bir heykeli, bir binayı, bir filmi, bir tiyatro oyununu okumak gibi bir insanı okumak.
O halde çekmek değil, okunabilecek bir fotoğraf ortaya koymaktadır mesele.
Belgesel fotoğraf bu yüzden bir anlatım dilidir. Foto öyküler, foto röportajlar da gördüğümüz, okuduğumuz yaşamlar üzerinden derdimizi, muradımızı anlatmanın, aktarmanın en önemli araçlarından biridir. Uzun soluklu çalışmalardır, fotoğrafı ne kadar bilsek de içinde bir senaryo taşır, seçme ve sunma becerisi gerektirir. Fotoğrafçının bir psikolog, bir sosyolog, bir antropolog, bir araştırmacı gibi yaklaşmasını, üretmesini ve bu bilim ve araştırma dallarının uzmanlarının ilgisini çekip üzerine bir şeyler söylemelerini gerektirir.
Haftada bir gün iki saat olarak gerçekleşecek programın süresi toplam altı haftadır. Altı haftadan sonra iletişim devam edecek olup bir sergi ya da sunumla sonuçlandırılacaktır. Altı haftadan sonraki süreç yaklaşık iki aydır.
En az sekiz, en fazla on iki katılımcı yer alacak ve devamlılık esas olacaktır.
Katılımcıların olmazsa olmaz bir fotoğraf makinesi ve temel fotoğraf bilgisi olmalıdır. Her hafta için farklı bir ödev verilecek ve sonraki hafta sonuçlar değerlendirilecektir.
Katılımcıların ilk güne yakın zamanda çektikleri üç fotoğrafı da birlikte getirecekler ve tanışma sırasında anlatmaları istenecektir.
İFSAK SEMİNER VE ATÖLYELER BİRİMİ
Atölye ile ilgili daha detaylı bilgi almak için;
Tel: 0212-292 42 01
E-Mail: iletisim@ifsak.org.tr
Danışman hakkında.
Dora Günel