İFSAK 65. Sezon Açılış Etkinlikleri Kapsamında
“Cyanotype Atölyesi”
Bengisu Çaygür “Cyanotype Atölyesi” ile 02 Ekim 2024 Çarşamba Saat 19.00 da İFSAK’ta.
Cyanotype, 1842 yılında Sir John Frederick William Herschel tarafından keşfedilen bir fotoğraf baskı tekniğidir. Karakteristik mavi tonlarda baskılar elde etmeyi mümkün kılan bu yöntem, geleneksel gümüş bazlı baskılara alternatif olarak günümüzde alternatif fotoğraf üretimiyle ilgilenen sanatçılar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Emülsiyon için gerekli kimyasalların ulaşılabilir olması ve yüzey üzerine kolayca uygulanabilmesiyle öne çıkan Cyanotype, farklı yüzeylere (kâğıt, kumaş, ahşap, vb.) uygulanabilirliği ile sanatçılara geniş bir ifade alanı sunar. Elle uygulanan bir teknik olması sayesinde, sanatçı baskı sürecinin her aşamasında etkin bir rol üstlenir ve bu da her baskıyı benzersiz bir sanat eseri haline getirir.
Bu atölyede, Cyanotype tekniğinin temel prensipleri, kimyasal hazırlık, yüzey uygulamaları ve pozlama süreci detaylı olarak ele alınacaktır. Katılımcılar, hem teorik hem de pratik olarak bu tekniği öğrenme ve kendi Cyanotype baskılarını yaratma fırsatına sahip olacaklardır.
Bengisu ÇAYGÜR
65.Sezon açılışı kapsamında 02 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilecek Cyanotype Atölyesi için üyelerimizin İFSAK idari işlerine, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Ücretsiz atölyemize katılım kontenjanı 10 kişidir.
Katılımcıların çalışmak istedikleri Siyah/Beyaz negatif asetat çıktı (A4) , bitki dantel, saydam, yarı saydam objeler ve 35mm negatif getirmeleri gerekmektedir.
Afiş Tasarım: Dayk Danzig
Bengisu Çaygür;
23 Mart 1989 Adana doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. 2009 Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil (Önlisans), 2012 Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık (Önlisans) mezunudur. Fotoğraf eğitimine devam ederek 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fotoğraf ve Video Anasanat Dalı’nı kazanıp eğitimini üç yılda bölüm ikincisi olarak tamamlamıştır. 2021 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı, Sanat ve Tasarım Tezli Yüksek Lisans Programı’na başlamıştır. Lisansüstü eğitimi kapsamında Yüzey-Fotoğraf ilişkisini Cyanotype fotoğraf tekniği üzerinden ele aldığı “Cyanotype Baskı Tekniğinde Bir İfade Aracı Olarak Yüzey Seçimi” yüksek lisans tezi ile 2024 yılında mezun olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı, Sanat ve Tasarım Doktora Programına devam etmekte olup kavramsal fotoğraf, deneysel fotoğraf ve alternatif fotoğraf teknikleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.