Beden , Mizah ve Cinsiyetçilik

İFSAK Çevrim İçi Etkinlikler Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Doç. Dr. Leyla Şimşek-Rathke’nin konuk olarak katıldığı “Beden , Mizah ve Cinsiyetçilik ” etkinliği 28 Ocak 2021 Saat 20.00 de canlı yayın olarak İFSAK TV’de!

İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’nun gerçekleştirdiği etkinliğimize sorularınız ve yorumlarınızla katılabilirsiniz.

İFSAK Youtube kanalı

Beden , Mizah ve Cinsiyetçilik

Mizah çok güçlü bir iletişim aracıdır. Toplumsal eleştiri ve direnişte önemli bir rolü vardır. Ancak aslında mizah pekâlâ baskı ve kontrol aracı da olabilmekte, toplumsal statüsü düşük gruplara bulunmaları gereken yeri hatırlatma, onları bulundukları konumlara sabitleme işlevi de görebilmektedir. Farklı zihniyet ve dünya görüşleri, mizahta da farklı anlayışları ortaya koymaktadır. Çeşitli toplumsal önkabul ve yargılara meydan okuyan, onları tersyüz eden, sorgulatan, yeni bir şekilde bakmamızı sağlayan dönüştürücü içerikli mizah biçimleri olabildiği gibi toplumsal önkabul ve yargıları, eşitsizlikleri sürdürme ve normalleştirmeye hizmet eden, var olan durumu pekiştirici, “statükocu” diyebileceğimiz mizah biçimleri de olabilmektedir. Seminerde özellikle mizahın statükocu olabilen biçimleri üzerinde durulacak, bunların, kadınları ve sosyal statüsü düşük grupları nasıl tehdit ettiği tartışılacak, bu mizaha alternatif olabilecek mizah örnekleriyle karşılaştırmalar yapılarak mizaha konu olan meselelerin sosyal, kültürel ve siyasal anlamları tartışılacaktır.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın: www.ifsak.org.tr

Yayın Linki : https://youtu.be/MfCsO9l58E8

Doç. Dr. Leyla Şimşek-Rathke
Hemşirelik, İngiliz Dili, Kültürel Çalışmalar ve Sosyoloji alanlarında eğitim aldı. Hemşirelik, çevirmenlik, İngilizce öğretmenliği, yeminli tercümanlık yaptı. 2007- 2017 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim elemanı/üyesi olarak çalıştı. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzaladığı için -hukuk dışı bir yöntemle- KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan yüzbinlerce çalışandan biri oldu. 
Kültürel çalışmalar, iletişim sosyolojisi, sözlü tarih, folklor/halkbilimi, sağlık, meslek ve toplumsal cinsiyet sosyolojisi, alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Bu alanların yanı sıra araştırma yöntemleri ve akademik yazma becerileri konusunda dersler de verdi. Çeviri kitaplarının, ulusal ve uluslararası çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makalelerinin yanı sıra Günümüz Basınında Kadın(lar), Dünden Kalanlar: Türkiye’de Hemşirelik ve GATA TSK Sağlık Meslek Lisesi Örneği adında inceleme kitapları vardır. Ingilizce (çok iyi) ve Almanca (orta düzey) bilmektedir.