“Uzay ve İnsan” – Ali Balkı

İFSAK Çevrim İçi Etkinlikleri Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Konuk olarak üyelerimizden Ali Balkı ’yı ağırlayacağımız etkinlikte; Balkı  “Uzay ve İnsan” adlı sunumunu izlettirip ardından etkinlik katılımcıları ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

Söyleşi, 22 Aralık 2022, Saat 20.00 ‘de İFSAK TV ve Zoom’da.

Uzay ve İnsan;

Ali Balkı, deneysel çalışmalar üzerinden geliştirdiği ve uzun yıllardır üzerine odaklandığı bu seri çalışmasını ”Uzay ve İnsan” ilişkisi üzerinden anlatmaktadır.  Bu proje, içinde yaşadığımız sonsuz evrende objeler,  mekânlar ve sanat eserleri üzerine yeni görme biçimlerini tartışmaya açmaktadır.

Ali Balkı, çalışmalarında görüşlerini bazı başlıklar altında ifade etmiştir.

Uzay eski çağlardan beri insanlığın ilgisine hep açık olmuştur.  İnanıyorum ki  “Uzay ve İnsan”  ilişkisi yeni bakış açıları geliştirmemize açık ve yeni ufuklar vermektedir.  Bizler yeniçağın yaşam koşullarına,  gündelik yaşam koşturmasına kendimizi kaptırmış, nerden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi unutmuş bir hayat yaşıyoruz.  Bu sebep ile biricik dünyamızı daha fazla tüketiyor ve hızlıca yok ediyoruz.“

Ürettiklerim ile ”Uzay ve İnsan”  ilişkisine bir kapı aralamak istedim. Evrensel değerlerin öne çıktığı, bilinç dünyamıza daha barışçıl katkıda bulunan,  gezegenimize saygı duyan, hayal kurmayı ve soru sormayı unutmayan yeni nesillerin yetişmesini umut ediyorum.

“Objeler,  yeni bakış açıları ile yeni kimlikler kazanabilirler. Deneysel tasarım,  belleğimizde hapsedilmiş tüm görüntüleri yeniden yeni bir obje ve fikir olarak bize sunabilir.”

“Bakış açısı yeniden tasarımlanmış her obje ve mimari mekân yeniden doğmuş gibidir.  Nesneler yeniden tanımlanabilir. Obje ve mekânlar yeniden tanımlanmak için tasarımın ana özü olan özgürlüğünden güç alırlar. Bu sebep ile özgür tasarım yetisini kaybeden her görme ve görüş,  zaman içinde yalnız ve kısır kalır. Yalnızlık ve yeniden doğamamak ölümdür.   Uzay ve İnsan ilişkisi bu anlamda bizlere yeni fırsatlar vermektedir.  Yeni bir şey söyleyebilmenin tek yolu yeni bakış açıları geliştirmektir“

“Deneysel fotoğraf ile ifade ettiğim bu süreci yeni elementleri ve mekânları ana fikrime bağlı olarak özgürce tüm ön yargılardan uzakta yeniden planladım. Bu projemde 7 Şehirdeki 18 farklı mekân , (7 tarihi mekân) yönleri ve bakış açıları, yeniden kurgulanarak kullanıldı. (Nevşehir, Toroslar, Roma, İstanbul, Muğla, Milano, Antalya)  (Kapadokya ve yeraltı mağaraları, İbradı çevresi, Orhan Pamuk müzesi, arkeoloji müzesi, Yeni Kapı kazıları, St. Pierre- Vatikan, Osman Hamdi Bey’in çalışma odası kütüphanesi,  Atatürk Kültür Merkezi AKM, Gümüşlük koyu, Milano Doumo Cathedral, Milano Galleria Victorio (Mimar Menguni) , Ayasofya,  Avm ışıkları, Uçaktan çekilmiş hava fotoğrafları)

Meyvalar,  objeler bilinen klasik görüntülerinden kurtularak görsellerimde yeniden tanımlandı. (Vitrin camı yansımaları, mikser, mermerler, tuz taşları, el yapılımı camlar, doku yüzeyler, maketler, Astronot kıyafeti vs.) bu deneysel çalışmada kullanıldı.  Projemde bazı çağdaş ve klasik eserleri de farklı çekim teknikleri kullanarak başkalaştırdım, projemde bana ilham verdiler. Etkilendiğim başlıca mimar ve sanatçılar:  Guido Casarette,  Antonio Canova,  Berninini,  Chiholy Dale, Abidin Dino,  Anrrea Facco,  Marwan Rechmaoui, Salvador Dali, Hollanda çağdaşları, Van Gogh, Emire Konuk Marwa Arsanios, Salih Küçüktuna, Arik Levy, Zhan Wang,  Jacinto Moros.

 

Ali Balkı;

1961 Yılında İstanbul da doğdu. 1982 Mimar Sinan Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi – Uesyo Tekstil sanatlarından mezun oldu.  İFSAK ve FOTOGEN üyesidir. Ulusal ve uluslararası birçok sergilere, söyleşilere, etkinliklere, katıldı. Çalışmaları kurum arşivlerine ve kataloglarına kabul edildi. Bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerinden bazıları:  1993-1997 Evren sevgisi ve yaşamın gizemi, 2000-2004 Cesur bir dünya için, 2014 Sessiz ışık, 2010-2019 Uzay ve İnsan. 2008 -2010 Fotoritim sanal dergisin de “Görünmeyenin Gücü” köşesin de deneme yazıları, öyküleri,  şiirleri ve 2006 retrospektif bir kitabı yayınladı. 1999’da Uluslararası Fotoğraf Federasyonundan AFİAP unvanı aldı.  Önemli ödülleri; 1998 de Şinasi Barutçu Kupası,  2012 Mehmet Aksoy- İnsanlık Anıtı- Ulusal birincilik.  1994 İBB –Ulusal birincilik. 2021 PSA Interclub Creative-  Altın madalya, 1998 FIAP Danimarka- The Golden Best Essay Ödülü.  1999-2003 FOTOGEN Fotoğraf Sanatı Derneğinde 4 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptı.

Sanatçı,  kreatif düşüncenin ve deneysel çalışmanın fotoğraf çalışmaların da görsel zenginliği ve düşünce ufkunu genişlettiğini düşünüyor.  Ali Balkı sanatçıların taşıdığı sorumluluğu şu sözler ile ifade ediyor.  “Biz sanatçıların bu basmakalıp düzenin dışına çıkıp, egemen kalıplaşmış imgelerin dışında yeni bir dünya kurmaları gerektiğine inanıyorum.”

 

Zoom Linki:

https://us02web.zoom.us/j/84500252545?pwd=b2hwc25sUTd2MDY0YXFXZTJFaVp4QT09

Toplantı Kimliği: 845 0025 2545

Parola: 1959ifsak

Youtube Linki: https://youtu.be/i_HGwe3fwQM

Afiş Tasarım: Sara Arslan