Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde- Kolektif Kadın Fotoğrafçılar

“Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde”- Kolektif Kadın Fotoğrafçılar

İFSAK Etkinlikler Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’nun,Derya Narlı-Fevziye Yürek-
Hatice Ataç-Tülin Şahin Okay -Zeynep Yıldırım’ın konuk olarak katılacağı ,“Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” konulu söyleşi ve sunum etkinliğine tüm üyelerimizi, fotoğraf ve sanatseverleri davet ediyoruz.

8 Aralık 2023, Saat 19.30 ‘da İFSAK, Nurettin Erkılıç Salonu’nda.

“Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” adlı fotoğraf çalışmamız ile, toplumun, kadınların çalışmasına alışık olmadığı işlerde ve alanlarda, toplumsal önyargılara aldırmadan çalışan kadınların mücadelelerine tanıklık ettik. Kolektif Kadın Fotoğrafçılar olarak, amacımız kadınların her alanda cesaret, cüret, direnç ve inançla var olabileceklerini, başarabileceklerini göstermektir.

Bu çalışmamız ile, cinsiyetçi toplumsal algıda ‘erkek alanlar’ olarak tanımlanan işlerde, risk, zorluk ve engellemelere rağmen çalışan kadınların hikayelerine tanıklık etmenin, diğer kadınların da çekincelerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacağını, önlerindeki engelleri aşabilmeleri açısından onları cesaretlendireceğini ve toplumda aşılması gereken cinsiyetçi önyargılarda ise farkındalık yaratacağını düşünüyoruz.

“Uçuyor Bunlar/Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” gösterimiz, “erkeklere” ait kabul edilen alanlara “kadın” kimlikleri ile giren, toplumsal ve kültürel olarak çizilmiş sınırları zorlayarak mücadele eden dört kadının hikâyesini anlatıyor: Gülseren, Özlem, Suzan ve Fatoş…

Bu kadınlar, cinsiyet ayrımcı toplumsal önyargılara aldırmadan işlerini yaparken, taksi şoförlüğünden erkek kahvesinde servis elemanlığına, balıkçılıktan, simitçiliğe bir çok işte de çalışarak ‘Biz varız, emeğimizin, ekmeğimizin, yaşamın peşindeyiz’ diyerek ataerkil zihniyete, toplumsal cinsiyete dayalı önyargılara meydan okuyorlar.


Kolektif Kadın Fotoğrafçılar
DERYA NARLI:
1971 Kahramanmaraş’ta doğdu. Mersin Üniversitesi halkla ilişkiler ve Anadolu Üniversitesi kamu yönetimi bölümü mezunu. Mersin ilçe belediyesi ‘nde taşeron işçi, işçi kadın, çocuk bütünlüğünde insan hakları ve çevre aktivisti. 2007 yılından bu yana mersin kadın emeği kolektifi ve Mersin kadın platformunda örgütlü. Maraş katliamını unutturmayacagiz isimli tanıklıklar fotoğraf sergisi, doğanın tahribatı ve talanına dair tabiyatın çığlığı isimli karma fotoğraf sergileri katılımcısı.


FEVZİYE YÜREK
1973 Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Programları ve öğretim anabilim dalından mezun oldu. 2015 yılında Mersin Fotoğraf Derneğinde temel eğitim programı aldı. Belgesel atölyeler ve grup- proje çalışmaları, hikaye anlatımı üzerinden fotoğraf üretmeye çabalıyor.

HATİCE ATAÇ
1967 yılı, Ankara-Haymana doğumlu. Ankara Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun oldu. Mersin Üniversitesi Sosyal psikoloji yüksek lisansını tamamladı. Uzun süredir eğitim alanında, eleştirel ve toplumsal bir mesleki anlayışıyla üniversite öğrencileri ile psikolojik danışman olarak çalışıyor. Fotoğrafa 2014 yılında MFD’ de temel eğitim alarak başladı. Özellikle sosyal belgesel yöntemi üzerinden fotoğraf çekmeye çabalıyor. TFSF-MGH projesinde yer aldı. Toplumsal cinsiyet temelli çalışmalar sürdürmeye çalışıyor.

TÜLİN ŞAHİN OKAY
1969’da Mersin’de doğdu.1991 yılında Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi süresince Uludağ Üniversitesi Gösteri Sanatları Tiyatro Topluluğunda sahne aldı ve Alternatif Tiyatro Topluluğu’nun kurulmasında yer alarak tiyatro eğitimi verdi. 1992’de Mersin Halkevi’nde tiyatro dersleri verdi. Adil Okay’ın yazdığı, Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği, ‘Karanlığın İçinde Aydınlık Yüzler’ adlı tiyatro oyununda rol aldı.
Uzun bir dönemdir kadın mücadelesinde aktif yer almaktadır ve bu bağlamda yazdığı makale ve araştırma yazıları yayınlanmıştır.
Çok sayıda kitabın kapak ve sayfa tasarımını hazırlayan ve afiş çalışmaları bulunan Tülin Şahin Okay, Görülmüştür Kolektifi‘nin Türkiye’de ve Avrupa’da açılan ‘Fotoğraf Köprüsü’, ‘Özgürlüğün Sesi’ ile Caretta Caretta Art’ın ekolojik talan temalı ‘Tabiatın Çığlığı’ fotoğraf sergisi, Mersin Kadın Emeği Derneğinin desteklediği Kadın Fotoğrafçılar Kolektifi’nin ‘Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde’, Deprem Temalı ‘Öyle Bir Yere Geldik Ki Hiçbir Sokağın Adı Yok’ adlı fotoğraf/Şiir/Metin Sergisi ve ‘Semt-i Çukur / Bir Kentsel Dönüşüm Hikayesi’ adlı toplumsal projelerin çalışmalarında yer almıştır.
2023 Şubat’ta Şair-Yazar Murat Türk’ün haikuları ile birlikte Okay’ın fotoğraflarının yer aldığı Su Da Susar, 50 Haiku -50 Fotoğraf adlı kitabı yayınlandı.
Fotoğraf, grafik tasarım ve heykel çalışmalarını sürdürmektedir.
Eserlerinin Yer Aldığı Sergiler:
2016 “Tülin Şahin Okay ve Yasemin Arslantaş Karma Heykel Sergisi”
2017 “Her Yer Sanat”, Karma Fotoğraf ve Heykel Sergisi
2018 “Göç ya da Araf” Karma Fotoğraf ve Heykel Sergisi
2019 “ Tabiatın Çığlığı” Karma Fotoğraf Sergisi, 
2019 “Uçuyor Bunlar / Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” Belgesel Fotoğraf Sergisi
2019 Korona Günlerinde Fotoğraf
2020 “Özgürlüğün Sesi” Karma Fotoğraf ve Metin Sergisi
2022 “İçeride Dışarıda” Karma Fotoğraf Sergisi
2023 “Göç.Mek” Karma Fotoğraf Sergisi
2023 “Öyle Bir Yere Geldik Ki Hiçbir Sokağın Adı Yok” Karma Fotoğraf/Şiir/Metin Sergisi
Zeynep Yıldırım
1987 Adana’da doğdu Anadolu Üniversitesi işletme Fakültesi’nde eğitime devam etmekte. Muhasebe alanında çalışmakta. 11 yaşında bir çocuğu var. 2012 yılından bu yana özellikle eylem etkinlik fotoğrafları çekmektedir. Mersin Yedirenk derneği’nde 2013’ten beri gönüllü faaliyet göstermektedir. 2014 yılında yeşil düşünce derneğinin düzenlediği: yurttaş haberciliği hak haberciliği video eylem kapsamlı İnter aktivist atölyeye katılmıştır. 2018 Eylül ayında Mersin Yedirenk Derneğinin eşitlik birimi sempozyumunda ‘iz’ adlı fotoğraf sergisi ne Hatice Ataç ile birlikte açmıştır.

Afiş tasarım: Sara Arslan