Söyleşi – Kitap tanıtımı / “Kırsal Düşü”

İFSAK Etkinlikleri Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

 

Neredeyse iki yılın ardından İFSAK salonlarında yeniden başladığımız etkinliklere tüm üyelerimizi ve fotoğraf severleri davet ediyoruz.

İFSAK Yayın Birimi ile Arşiv ve Kütüphane Birimi’nin ortak düzenlediği “Kitap tanıtımı” etkinliğinde bu ayın kitabı, “Kırsal Düşü”. Konuğu, Seçkin Yılmaz.

Söyleşi, 14 Aralık 2021, Saat 19.30 ‘da İFSAK Nurettin Erkılıç Salon’unda.

 

Seçkin Yılmaz;

1966 yılında Adapazarı’nda doğdu. Endüstri mühendisliği okudu (İTÜ). Türk Telekom Adana’da mühendislik kariyerine devam ederken, Anadolu Ajansı’nda (2006-2012) yurt muhabiri olarak çalıştı ve Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nde fotoğraf eğitmenliği yaptı.  Halen Turizmnews.com internet portalının İstanbul temsilcisi olarak turizm haberleri yapmaya devam ediyor.

Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında çok sayıda ödül ve madalya kazandı. Yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. Yurt içi ve yurt dışında karma sergilere katıldı. Katıldığı çok sayıdaki karma sergilerin arasında Vakıflı-Barışa Çağrı (2004), Fotoğrafçıların Gözüyle Sinema Sanatçıları (2007), Sinemadan Yüzler (2008) sayılabilir. Anadolu Ajansı ile İçimizden (2008), Artı 60 (2009), Beyaz Bir Masal (2010) ve Her dem Sultan (2010) gibi sosyal-kültürel sorumluluk projelerinin kitap ve fotoğraf sergisi çalışmalarını gerçekleştirdi.

Işık Suya Dokunduğunda (2006), Karşı Kıyı Abhazya (2014), Büyük Çerkes Sürgünü (2014), Kırsal Düşü (2017) kişisel sergilerini açtı. TRT için Bossert: Karatepe’nin İzinde (2006) adlı belgesel filmin kamera arkası fotoğraflarını çekti ve sergiledi.

Kırsal Düşü (Rustic Delusions) kitabı 2016 ‘da yayınlandı.

İstanbul’da yaşıyor, kültürel izler ve yabancılaşma gibi insana dair konulara odaklanıyor; sosyal-belgesel projeler üretiyor.

Kırsal Düşü;

Bu kitap, 50 hanelik bu küçük köyde bir düş kurmaya cesaret eden iki şehirlinin, yeşeren, yaşayan ve bozguna uğrayan düşlerini anlatır.

“Şehrin yorgunluğunu atarken mevsimler geçti, ben izledim. Çok uzakta değildi düşlerim.”

Bu güne kadar, birçok şehrin ve dönüşümün hikayesi anlatıldı fakat şehrin yoğunluğunda kırsala özlem duyan şehirlinin düşledikleri ile gerçekte olan arasında bir köprü kurulamadı. Düşlenen hâlâ yaşanabilirken, birçokları tarafından değeri bilinmedi, hatta fark edilmedi bile. Dereköy’de 1999 yılından bu yana çekilen fotoğraflar, çok kısa bir süre öncesine kadar bozulmadan gelen kırsal yaşantıyı, orada yaşayan insanların toprağa ve suya olan bağlılığını, inançları, geçmişi, yapıları, oyunları ve mutluluklarıyla anlatmak için zamana yayılmış bir rota çizer. Düşleneni ve yaşananı, yani bugün ani ve vurucu bir şekilde kaybedilmiş olan değerleri anlatır. Doğançay HES projesi ile sosyal ve ekonomik düzeni bozulan Dereköy, bölgede HES projesinden etkilenen onlarca küçük köyden biridir. Bu yüzden tek bir köy üzerinden izleniyor olsa da, Kırsal Düşü bugüne kadar su yüzüne çıkmamış ve çok benzer hikayeleri olan diğer kırsal yaşantılarına, dönüşümlerine ve tahribatlarına referans verir.

Afiş Tasarım: Ece Ural, @eceuraldesign