Köşe Bucak Haliç – İFSAK 224. Dönem Proje Grubu Fotoğraf Sergisi Açılışı

Köşe Bucak Haliç
İFSAK 224. Dönem Proje Grubu Fotoğraf Sergisi Açılışı

Proje Danışmanı: Esin Koç
Proje Danışman Yardımcısı: Gül Sevil Erişi


Haliç, denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının Arapça jeomorfolojik adıdır. Kent açısından taşıdığı önemden dolayı, Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur. Bizans döneminde Altın Boynuz adıyla bilinir. Doğal bir iç limandır.

Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda Sarayburnu-Tophane arasında uzanır. Uzunluğu yaklaşık 8 km’dir. İstanbul’un tarihsel yarım adasıyla Beyoğlu semtlerini birbirinden ayırır. Haliç’in iki kıyısında Eminönü, Unkapanı, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Defterdar, Eyüp, Alibeyköy, Kâğıthane, Silahtarağa, Sütlüce, Halıcıoğlu, Hasköy, Kasımpaşa, Karaköy semtleri yer alır. En geniş yeri Kasımpaşa-Cibali arasında 700 m olup, İstanbul Boğazı’ na açılan yerdeki genişliği 1 km’yi bulur. En derin yeri Galata ve Atatürk Köprüleri arasında 42 m’dir. Halıcıoğlu’ndan sonra derinlik 5 m’ye kadar iner. İstanbul’un kent içi ulaşımı, Haliç üzerinden Galata, Atatürk (Unkapanı) ve Boğaziçi Köprüsü-Anadolu-Trakya otoyollarıyla bağlantılı Haliç Köprüsü olmak üzere üç köprüyle sağlanmaktadır.
Haliç’in girişi, Bizans döneminde Sarayburnu’ndan Karaköy’e uzanan bir zincirle kapatılarak, yüzyıllar boyunca buraya düşman gemilerinin girmesi önlenmiştir. 1453’te Osmanlı Ordusu bu zincir yüzünden Haliç’e girememiş ve donanma kızaklarla Dolmabahçe’den Kasımpaşa’ya indirilmiştir. Haliç, Osmanlı Dönemi’nde savaş ve ticaret limanı olarak gelişmiştir. 16. yüzyılda Türk donanmasının ana üssü Gelibolu’dan Haliç’e taşınmış, Kasımpaşa Deresi önündeki koy, Türk gemi yapım sanayisinin merkezi olmuş ve yüzyıllar boyunca bu konumunu korumuştur. Osmanlı Dönemi’nde Haliç ve kıyıları, koruları, köşkleri, sarayları, yalıları, sandal gezintileriyle kentin en önemli yerleşim ve dinlence merkezlerinden biri olmuştur.
Tarihsel önemi ve günümüzde de birçok yeni projenin mekanı olması nedeniyle, 224. Dönem Proje Grubu olarak Haliç’in bugünkü durumunu fotoğrafladık. Çalışmalarımıza devam ederek, bazı önemli yapıların restorasyonda olması nedeniyle çekemediğimiz fotoğrafları tamamlayıp, detaylı bir Haliç kitabı hazırlamayı hedefliyoruz. 
29 Eylül 2018 Cumartesi günü saat 16.00 da sergimizin açılışı ve fotoğraf gösterimize tüm fotoğraf severleri bekliyoruz.


Katılımcılar : Aslı Parten, Başak Memioğlu, Burçak Erkol, Canpolat Erönde, Cem Ergül, Ece Düzgeç, Ezgi Saraç, Ergün Erdoğan, Evren Kıran, Gül Oral, Gülşah Sönmez, Hilal Düz Dilaver, Hülya Aydoğan, Kenan Döne, Mehtap Bark Tüfekçiler, Melih Dikerler, Müslüm İstekli, Özden Öztürk, Özlem Vardar, Seda Erfındık, Suna Kazmanlı, Zeynep Uçar, Zülfiye Dolu

29 Eylül Cumartesi, 16:00
İFSAK Lokal ve İbrahim Zaman Sergi Salonları