Danışman: Burcu Göknar
Başlangıç: 21 Kasım 2022, Pazartesi- 19:30 (hibrit)
Atölye yalnızca İFSAK Üyelerine açıktır.
İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’nun yeni dönem atölyesi başlıyor!
“Duvarlar, perdeler, kapılar mahremiyetin olduğu kadar mülkiyetin de temsilidir. İçerde, saklanması gereken, çelişkilerle dolu, açığa çıkarsa diğerlerini rahatsız edebilecek bir yapı saklanır.
Sessizliği, şiddeti, -sessiz şiddeti- örtbas etme gücüne sahip duvarların arasında odalar ise aynı zamanda bireysel varoluşu, yaratıcılığı, özgürleşmeyi de vaat eder. Bireyi hem hapsedebilen; hem de yeri gelse yalnızlığından bir panayır yeri çıkartabilecek o odalar nasıl böyle iki ayrı son yazabilir hikayemize?
Virginia Woolf’a göre kadın için bağımsızlığın ve yaratıcılığın ilk koşuluydu: ‘Kendine ait bir oda’! Özel alanın varlığıyla üretkenliği pekiştirebilmesi yetisi bir yana, oda aynı zamanda yıkılması ve yeniden inşa edilmesi gereken bir sınırlılığa da sahipti. Duvarlar, sınırları, erki ve örtüklüğü temsil ettikçe, kamusal alanda tuğlalarını tek tek bizim oluşturacağımız yeni görünmez odalara koştuk. Aynı amaç için omuz omuza vermiş insanlar bir meydanda toplanmışken, denize karşı bir kayanın üstünde dalıp gitmişken, kentin sokaklarını bir ‘avare-gezer’ olarak arşınlarken içeridekine alternatif bir oda inşa ettik. Zihnin odacıklarında gezintiye çıkmak, git gide ağırlaşan başımızı hafifletecek rüzgara kavuşmayı umarak yeni bir kamusal oda inşa etmek, mevcut tüm odaları politik bir mücadele alanına çevirdi.
Hane içi odalar, zihnin odacıkları hali hazırda bir mücadele alanıyken, buna bir de metaforik odaları inşa etme, hatta inşa edilmiş olanın yıkılması çabasını ekledik. Peki neden? Korunaklı olduğu varsayılan, yeni fikirlerin, özgünlüğün yuvası oda, neden aşılması gereken bir mekandı?
Herkesleştirdiği için…
Yan yanayken yalnızlaştırabildiği için…
Mutfakta esir kalanın sesini duyuramayacak bin yıllık duvarları olduğu için…
Bakım yükünü sırtlanmış, görünmez emeğin öznesini alıkoyduğu için…
Gürültüsü de sessizliği de çoğunlukla bir şiddet unsuru olduğu için…
Çarkların dişlileri arasında bizi ezdiği için…
Kendiliği hatırlatmaya değil; unutturmaya çalıştığı için…
Yeni, yepyeni ve duvarları göğe erişen odalara ihtiyaç duyduk!
Fotoğraf ile bu metaforik odaların izini sürmek, bizlere hem kendimizi, hem de toplumsal yapıyı irdeleme fırsatı sunacaktır. Zira o görünmez odalar, kimi zaman rıza ile, kimi zaman ise bir savunma mekanizması olarak belirir. Olumlu anlamının yanında olumsuz olanı da taşıma potansiyeline sahip bu inşa sürecinde fotoğrafçı, odaların bir vaha mı, mecburi bir yan yol mu olduğunu da sorgulayacaktır.
Mümkün olsaydı kadınların katılımıyla edebiyat tarihini bile değiştirecek bir kudrete sahip olan odalar, bugün mevcut haliyle içerde ve dışarda nasıl bir gücü imliyor? Bugünün odalarının sahiplerini aramak, anlamaya çalışmak, bizi var olan sistemi ve buna karşı geliştirilen mücadele alanını tanımlamaya götürecektir.
Verimli ve yaratıcı eserlerle dolu bir geleceğe işaret eden odaları kimler işgal etti? Yerine yaratılan metaforik odalara, şehrin hangi köşelerinde rastlıyoruz? Kamusal alanda inşa etmeye çalıştığımız odalarda nefes alabiliyorsak, evimiz artık neresi? İçeriyi aşıp dışarıya kavuştuk, içeriyi taşımayı reddettiğimiz ya da çarpıklığını iliklerimize kadar hissettiğimiz için… Yurtsuzluk değil bu! Daha demokratik ve adil bir yurt arayışı! Şimdi fotoğrafla bu arayışı belgelemek istiyoruz. Kendine ait bir oda’dan, kime ait olduğunu bilemedğimiz odalara uzanan bir yolculuk… “
Burcu Göknar
Atölye İFSAK üyelerine açıktır.
İFSAK’ta yüz yüze olması planlanan atölyeye derneğin zoom hesabı üzerinden çevrim içi olarak da katılmak mümkündür.
Başlangıç: 21 Kasım 2022, Pazartesi, 19:30
Süre: 6 ay
Oturumlar: İki haftada bir Pazartesi günleri
Katılımcı sayısı: En az 10, en fazla 20 kişi.
İFSAK SEMİNER VE ATÖLYELER BİRİMİ
Atölye ile ilgili daha detaylı bilgi almak için;
Tel: 0212-292 42 01
E-Mail: iletisim@ifsak.org.tr
Burcu Göknar
13 Aralık 1980 İstanbul doğumlu.
2002 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. Öğrencilik döneminde, üniversitenin haber ajansı olan MİHA’da fotoğraf editörlüğü yaptı, profesyonel yayın organları için fotoğraf çekti, haber-röportaj yazdı. 2003 yılından itibaren National Geographic Türkiye Dergisi ile başlayarak, yurt içi ve yurt dışındaki yayın organları için serbest fotoğrafçı olarak çalıştı. 2004’de İsveç Enstitüsü’nün ve Konsolosluğu’nun bursuyla Nordens FotoSkola Biskops Arnö’de eğitim gördü. 2010’da Marmara Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri Yüksek Lisansı’nı tamamladı, 2014’de Doktora programına kabul edildi.
Varoşlara dair fotoğrafları, 2001’de İFSAK 17. Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde; “Gece Vardiyası” başlıklı projesi, 2005’de 9. İstanbul Bienali Konukseverlik Alanı’nda, 2008’de İtalya Sardunya’da Menotrentuno-II Fotoğraf Festivali’nde, 2009’da İtalya Sassari Güzel Sanatlar Akademisi’nde sergilendi, 2010’da Asian Women Photographers Showcase adı altında Kamboçya Angkor Photo Festival’den başlayarak Londra, NewYork, Tokyo, Singapur, Yeni Delhi, Pekin gibi pek çok şehri dolaştı, yurt dışında farklı dergilerde yayımlandı. Adı geçen proje 2013’te ‘Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar’ Sergisinde yer aldı, İz Dergisi, Marie Claire China ve Vision China Dergileri’nde yayımlandı.
‘Tersine Göç’ konulu fotoğrafları, 2010 yılında Türkiye, Yunanistan ve Rusya’dan 5 fotoğrafçının davet edildiği sergide önce İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, ardından Moskova Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde ve Selanik Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde sunuldu.
2010 yılında ilk kitabı Vefa, Fotoğrafevi Yayınları tarafından yayımlandı. Aksanat, Kırk Haramiler gibi farklı kurumsal yapılarda fotoğraf atölyeleri düzenledi, Beşiktaş Belediyesi’nde Fotoğraf Eğitmenliği yaptı.
Atölyenin toplam ücreti KDV Dahil 1.200 TL. (atölye yalnızca İFSAK üyelerine açıktır)
Seminer başladıktan sonra yapılan iptallerde geri ödeme yapılmamaktadır.
Ödemelerinizi 9 taksite kadar taksitlendirebilirsiniz.
Kredi Kartı ile ödeme için tıklayınız
Banka Havalesi ile ödeme için
HESAP ADI : İFSAK İSTANBUL FOTOĞVE SİNEM AMAT DERN İKTİSADİ İŞLETME
BANKA : İş Bankası
ŞUBE : İstanbul Galatasaray Şube
IBAN :TR56 0006 4000 0011 0111 8719 14
Her türlü ödemede açıklama kısmına “kimeaitbuoda” diye lütfen belirtiniz.